Co to jest pantenol? Jak go wykorzystać?

Pantenol jest substancją chemiczną otrzymywaną z kwasu pantotenowego, znanego również jako witamina B-5. Występuje organicznie i może być produkowany zarówno ze źródeł roślinnych, jak i zwierzęcych. Jest stosowany jako dodatek do różnych produktów kosmetycznych na całym świecie i prawdopodobnie w ciągu ostatnich 24 godzin używałeś kosmetyku lub produktu do pielęgnacji ciała zawierającego pantenol.

W temperaturze pokojowej ma postać białego proszku lub przezroczystego olejku, a po wchłonięciu się przez skórę pantenol przekształca się w witaminę B-5.

Na co stosuje się pantenol

W kosmetykach do stosowania miejscowego producenci często stosują pantenol jako środek nawilżający. Jednak w wielu kosmetykach występuje również jako środek zmiękczający i łagodzący. Pomaga on również skórze zbudować barierę ochronną przed podrażnieniami i utratą wody. Dlatego w wielu kremach i maściach dla niemowląt znajdziemy właśnie pantenol. Stosuje się go również w pielęgnacji gojących się tatuaży.

Wpływ pantenolu na skórę

Witamina B-5 jest niezbędna dla zdrowej diety, skóry i włosów. To zrozumiałe, że pantenol, czyli jej pochodna, jest podstawowym składnikiem wielu produktów do pielęgnacji skóry, takich jak balsamy i środki oczyszczające. Znajdziemy go również w tak różnych kosmetykach jak szminki, podkłady, a nawet tusze do rzęs. Pantenol pojawia się również w kremach na ukąszenia owadów, trujący bluszcz, a nawet pieluszkowe zapalenie skóry. Może pomóc w poprawie nawilżenia, elastyczności i gładkości skóry.

Pantenol na włosy

Pantenol można nabyć w naszym sklepie – sklep.pellicosmetics.pl

Produkty do pielęgnacji włosów zawierają pantenol ze względu na jego zdolność do poprawy kondycji włosów:

  1. Połysk
  2. Miękkość
  3. Wytrzymałość

Może również pomóc chronić włosy przed stylizacją i szkodliwym wpływem środowiska, zatrzymując w nich wilgoć.


Jedno z badań wykazało, że pantenol może pomóc spowolnić i ukryć przerzedzanie się włosów. W badaniu testowano go wraz z innymi składnikami aktywnymi jako odżywkę bez spłukiwania.

Na paznokcie

Paznokcie, podobnie jak włosy, zbudowane są z białek keratynowych. Wynika z tego, że pantenol może je wzmocnić. Możesz go znaleźć w preparatach nabłyszczających i wzmacniających paznokcie, a także w kremach do rąk i olejkach do skórek.

Parę badań wykazało, że stosowanie pantenolu na paznokcie może pomóc w nawilżeniu i zapobiec ich łamaniu się.

Czy pantenol jest bezpieczny?

Pomimo niezwykle rzadkich przypadków, kiedy czyjaś skóra zareagowała na pantenol alergicznie, jest on uznany za bezpieczny produkt nawet dla alergików i osób z wyjątkowo wrażliwą skórą. 

Europejska Komisja ds. Składników Kosmetycznych dopuściła pantenol do stosowania w kosmetykach, a Międzynarodowy Instytut Zdrowia klasyfikuje pantenol jako „prawdopodobnie bezpieczny” do ogólnych zastosowań miejscowych i sprayów do nosa. Jest on również wymieniony jako „prawdopodobnie bezpieczny” do stosowania miejscowego przez dzieci.

Pantenol jest powszechnie uważany za korzystny jako suplement i został sklasyfikowany jako „prawdopodobnie bezpieczny” do stosowania miejscowego na skórę, włosy i paznokcie. Oznacza to, że nie ma istotnych dowodów na to, że pantenol szkodzi, a wiele wskazuje na to, że jest pomocny przy problemach skórnych.

Gdzie kupić pantenol

Miłośników surowców naturalnych i wytwarzania własnych kosmetyków, pragniemy poinformować, że pantenol w czystej formie można znaleźć w naszym sklepie internetowym! <3

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google

Powiązane artykuły

PELLI Blog

strefa pełna informacji i inspiracji

PELLI Cosmetics to miejsce łączące cztery marki produktów: meleXder do pielęgnacji skóry i włosów, MT OILS LABORATORIES do ziołowych olejków aromatycznych, INSPIRER ESSENCES do czystych esencji oraz MAP INGREDIENTS do surowców.

Nasze ulubione
Bestseller